MTK-mesarstvo-koledar80
Mlado goveje meso je meso mladih goved. Je živo rdeče barve in ima tanko vrasle bele maščobne plasti med mišicami. Mlado goveje meso se precej enostavno loči od stare govedine. Slednja je namreč temnejše rdeče barve, maščobne plasti pa so bolj rumenkaste barve. Prav premreženost mesa z maščobnimi plastmi ali marmoriranost je odločilnega pomena pri kategorizaciji mesa in pri izbiri kosov mesa za pripravo jedi. Mlado goveje meso je mehko in sočno. Za pripravo je relativno enostavno in ne potrebuje toliko obdelave kot starejše goveje meso.
Teletina je lažje prebavljiva kot govedina. Primerna je za ljudi, ki imajo težave z želodcem in pri bolnikih, ki imajo strogo predpisano dieto. Sicer pa je teletina primerna za ljudi, ki bi radi jedli kakovostno meso in hkrati izgubili odvečno težo. Teletina je odlična za različne shujševalne diete. Vsebuje namreč ogromno beljakovin, cinka, niacina in vitamina B.
Svinjina se uporablja za pripravo številnih jedi. Pripravimo pa jo lahko na več načinov – odvisno od kosa mesa, ki ga izberemo. Svinjina je posebej okusna na žaru ali ražnju, mogoče pa jo je tudi kuhati. Svinjina, ki je primerno za peko: zarebrnica in gnjat. Za kuhanje pa najpogosteje uporabljamo krače, parklje, trebuh in glavo. Pražimo lahko svinjsko pleče. Sicer pa je svinjina izredno priljubljena tudi zaradi lastnosti in načinov obdelave, ki ji omogočajo daljšo trajnost. Svinjina je tako osnova za izdelovanje pršuta, pancete, slanine, šunke in najrazličnejših klobas.
Perutnina obsega meso več različnih domačih ptic. Najpogostejši so piščanci in purani. Med perutnino pa prištevamo tudi race in gosi. Perutnina vsebuje veliko beljakovin in vitamina B. Je druga najbolj priljubljena mesna skupina, takoj za svinjino. Perutnina vsebuje relativno visok procent nasičenih maščob. Odvisno pa je s katerega dela živali je meso vzeto. Nekateri kosi mesa so pusti, drugi pa vsebujejo relativno veliko maščob. Piščanci imajo od vse perutnine najbolj pusto meso. Perutnina pa se uporablja tudi pri shujševalnih dietah kot vir beljakovin. V takšnih situacijah najpogosteje uporabimo meso piščanca ali purana.
V primeru, da vas zanima nakup svežega mesa, nas kontaktirajte!